
Yumurtalık Kistleri
Yumurtalık kistleri iyi huylu ve kötü olabilirler. Büyük çoğunluğu iyi huyludur. İyi huylu olanlar fonksiyonel kist, korpus luteum kisti, çikolata kisti ve hemorajik kist olarak sayılabilir.
Folikül kisti: Bir kadının adet siklusu sırasında, bir yumurta hücresi folikül denilen bir kese içinde büyür. Bu kese yumurtalıkların içinde yer alır. Çoğu durumda, bu folikül veya kesesi açılır ve bir yumurta bırakır. Ancak folikül kırılmazsa folikül içindeki sıvı yumurtalık üzerinde kist oluşturabilir.
Korpus Luteum kistleri: Folikül keseleri tipik olarak bir yumurta bıraktıktan sonra çözülür. Eğer kese çözülmezse kese içinde ek sıvı gelişebilir ve bu sıvı birikmesi bir corpus luteum kistine neden olur. Korpus luteum kisti gebeliğin erken döneminde gebeliğin devamı için gereklidir.
Çikolata kistleri: Endometriozis denen endometrium yani rahim iç duvarı dokusunun farklı yerlerde gelişmesi sonucu oluşan rahatsızlığın bir parçasıdır. Kısırlık nedeniyle başvuran hastalarda endometrioma izlenebilir ancak her endometrioma görülen kadında kısırlık görülür denemez.
Dermoid kist: İçinde saç , yağ, tırnak gibi yapılar barındırabilen kistlerdir
Hemorajik kist: Yumurtlama sonrası geriye kalan kesede kan birikmesiyle oluşur genellikle kendiliğinden çözünür.

Nasıl Tanı Konulur?
Çok büyük olanlar fizik muayenede saptanabilir. Ultrasonla yerleri, büyüklüğü ve hangi kist olduğu tespit edilebilir. Bazen MR ile doğrulamak gerekir. Bazı kistlerde tümör markırı denilen kandan ölçülen bazı belirteçler artabilir. Doktorunuz tanı ve tedavi takibi için sizden bu testleri isteyebilir.
Nasıl Tedavi Edilir ?
Basit kistler genellikle kendiliğinden kaybolur. 2 adet sonrası ultarson tekrarlanır ve genellikle eridiği görülür. Ancak endometrıoma, dermoid için aynı şey söylenemez. Semptom vermeyen endometriomalar çok büyük değilse takip edilir ya da hastanın şikayeti veya gebelik istemine göre medikal ya da cerrahi tedavi planlanır. Dermoidler semptom verdiğinde cerrahi gerekebilir.
Daha Fazla Oku
Bilgilendirici Yazılar
Endometriozis(Çikolata Kisti)
Endometriozis endometrium dokusunun (rahim iç duvarı ) rahim dışı alanlarda yerleşmesidir. Endometriotik odaklar bulundukları yerlerde enflamasyon (yangı ) ya neden olarak adet ağrsısı, pelvik ağrı, ilişki esnasında ağrı ve infertilite (kısırlığa) neden olabilirler. Endometriotik odaklar en sık pelviste, pelviste de en sık yumurtalarda (%67) görülür. Rahimin desteği olan uterosakral bağlar ,fossa ovalis, Douglas boşluğu (rahimin…
Yumurtalık Kistleri ve Tedavileri
Yumurtalıklar rahimin iki yanında bulunan hormon üreten ,yumurta gelişimini sağlayan organlardır. Üreme çağında her ay bazı yumurtalar olgunlaşmak üzere seçilir, gelişir ve en uygun olanı yumurtlama ile atılır. Bu yumurtalar gelişirken bazen içi sıvı dolu kesecikler oluşabilir bunlara yumurta kistleri denir. Yumurtalık kistleri çeşitleri: Folikul kisti; en sık görülen kisttir yumurta gelişip atılmazsa büyüyerek kist oluşturabilir.…
Smear Testi Nedir? Nasıl Yapılır?
Smear testi rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonları ve rahim ağzı kanserini taramada kullanılan bir testtir. İlk ilişkiden 3 yıl sonra veya 21 yaşından sonra yapılmaya başlanır. Üst üste 3 yıl yapılan testin negatif olması durumunda testin arası 3 yıla çıkarılır. HPV denilen rahim ağzı kanserine neden olan virüsün negatif olması durumunda testler arası 5 yıla…
Myoma Uteri Nedir?
Myoma uteri rahimin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. 35 yaş sonrasında %40 sıklıkla görülür.Tek olarak bulunabilecekleri gibi çok sayıda da bulunabilirler. Yarısından azının semptom oluşturduğu düşünülmektedir. Semptomlar bulundukları yere ve büyüklüklerine göre değişir. Gebelikte genellikle büyüme eğilimindedirler ve menapozda küçülürler. Rahimi simetrik olarak büyütebilecekleri gibi asimetrik büyümeye de neden olabilirler. Bazıları kalsifikasyon nedeniyle sert…
Gebeler İçin Egzersizler
*Gebeler için hangi egzersizler uygundur?
Adet Görememe (Amenore) Nedir?
ADET GÖREMEME (AMENORE) NEDİR?