Bebeğinizin büyüklüğünü merak mı ediyorsunuz? Hamilelik haftanızı biliyorsanız, bebeğinizin şu an ne kadar olduğunu, boyunu ve kilosunu bu yazıda hemen öğrenebilirsiniz.
Hamilelik haftası, son adet tarihi baz alınarak hesaplanır. Tahmini doğum tarihi ise son adet döneminin ilk gününe 40 hafta yani 280 gün eklenerek belirlenir. Ancak unutmayın ki bu hesap, yaklaşık bir doğum tarihi verir. 1 hafta önce ya da sonra da doğum gerçekleşebilir.
0-4 Hafta: Gebelik haftaları son adet tarihine göre hesaplanır. Son adet tarihinden ortalama 2 hafta sonrayı yumurtlama olarak hesaplarsak döllenme sonrası 8 haftayı embriyonik dönem olarak adlandırırız..4.hafta embriyonun dolaşım sistemi (kardiyovasküler sistem) oluşur ve gerçek bir dolaşım başlar. Kese 2-3 cm e kadar ulaşabilir. Kol ve bacaklar tomurcuklanmaya başlar.
5-8 Hafta: 6.hafta sonunda embriyo 22-24 mm boyutlarına ulaşır ve kalp tamamen oluşur kalp atışı izlenebilir.7 hafta sonunda el ve ayak parmakları vardır kollar dirsekten kıvrılır. Üst dudak oluşmuştur. Kulak çıkıntı şeklinde oluşmaya başlar.
12 Hafta: Fetüsün boyu 6-7 cmdir. Dış genital yapı dişi veya erkek yönünde işaret vermeye başlar. Cilt ve tırnaklar oluşmuştur. Fetüs kendiliğinden hareketler yapmaya başlar.
Hamileliğin ikinci trimestere hoş geldiniz. Bebeğiniz bir şeftali büyüklüğüne ulaştı ve siz de artık kendinizi enerjili hissedeceğiniz döneme girmiş bulunmaktasınız. Minik bebeğiniz şimdi gülümsemek ya da yüzünü buruşturmak için yüz kaslarını kullanmaya başlayabilir.
14. Hafta: Gebelik: Bebeğiniz Şimdi Şeftali Kadar (9-10 cm ve 57 gram)
16. Hafta: Fetüsün boyu 12 cm ağırlığı 110 gr dır. 14.haftada cinsiyet görülebilir. Göz hareketleri 16-18. Hafta başlar.
20. Hafta: Fetüs 300 gr dan biraz daha ağırdır ve her dakika hareket eder. Zamanının %10-30 unda aktif hareket eder. Lanugo denen yumuşak tüyler tüm vücudunu kaplar ve saç çıkmaya başlar.
24 Hafta: Fetüs yaklaşık 630 gr dır. Cildi buruşuktur , yağ depolanması başlar. Akciğerleri gelişimini tamamlamaya yakındır.
Hamileliğin üçüncü trimesterine hoş geldiniz. Mutlu gün gittikçe yaklaşırken minik bebeğiniz hızla kilo almaya başlayarak kucağınıza geleceği güne hazırlanıyor. Hızla büyüyen bebeğiniz sürekli hareket ediyor.
28 Hafta: Fetüs yaklaşık 1100 gr ve baş popo mesafesi 25 cm dir.
30. Hafta: Mutlu gün gittikçe yaklaşıyor. Minik ayak tırnakları da oluşmaya başladı
32 Hafta: Fetüsün baş popo mesafesi 28 cm 1800 gr dır. Dünyaya gelmek için hızla gelişiyor. Haftada yarım kilo alarak kucağınıza geleceği güne hazırlanıyor
36 Hafta: Cilt altı yağ depolanması nedeniyle yüzün eski buruşuk hali kaybolmuştur baş popo mesafesi 32 cm ağırlığı 2500 gr dır. Artık rahminizde daha az alan olduğu için bebeğinizin nasıl kıpır kıpır olduğunu hissedebilirsiniz. Büyük bir kavun büyüklüğündeki bebeğiniz artık baş aşağı dönebilir, yani doğuma hazırlanabilir.
40 Hafta: Fetüsün tam geliştiği kabul edilir yaklaşık 3500 gr dır.
Bilgilendirici Yazılar
Endometriozis(Çikolata Kisti)
Endometriozis endometrium dokusunun (rahim iç duvarı ) rahim dışı alanlarda yerleşmesidir. Endometriotik odaklar bulundukları yerlerde enflamasyon (yangı ) ya neden olarak adet ağrsısı, pelvik ağrı, ilişki esnasında ağrı ve infertilite (kısırlığa) neden olabilirler. Endometriotik odaklar en sık pelviste, pelviste de en sık yumurtalarda (%67) görülür. Rahimin desteği olan uterosakral bağlar ,fossa ovalis, Douglas boşluğu (rahimin…
Yumurtalık Kistleri ve Tedavileri
Yumurtalıklar rahimin iki yanında bulunan hormon üreten ,yumurta gelişimini sağlayan organlardır. Üreme çağında her ay bazı yumurtalar olgunlaşmak üzere seçilir, gelişir ve en uygun olanı yumurtlama ile atılır. Bu yumurtalar gelişirken bazen içi sıvı dolu kesecikler oluşabilir bunlara yumurta kistleri denir. Yumurtalık kistleri çeşitleri: Folikul kisti; en sık görülen kisttir yumurta gelişip atılmazsa büyüyerek kist oluşturabilir.…
Smear Testi Nedir? Nasıl Yapılır?
Smear testi rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonları ve rahim ağzı kanserini taramada kullanılan bir testtir. İlk ilişkiden 3 yıl sonra veya 21 yaşından sonra yapılmaya başlanır. Üst üste 3 yıl yapılan testin negatif olması durumunda testin arası 3 yıla çıkarılır. HPV denilen rahim ağzı kanserine neden olan virüsün negatif olması durumunda testler arası 5 yıla…
Myoma Uteri Nedir?
Myoma uteri rahimin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. 35 yaş sonrasında %40 sıklıkla görülür.Tek olarak bulunabilecekleri gibi çok sayıda da bulunabilirler. Yarısından azının semptom oluşturduğu düşünülmektedir. Semptomlar bulundukları yere ve büyüklüklerine göre değişir. Gebelikte genellikle büyüme eğilimindedirler ve menapozda küçülürler. Rahimi simetrik olarak büyütebilecekleri gibi asimetrik büyümeye de neden olabilirler. Bazıları kalsifikasyon nedeniyle sert…
Gebeler İçin Egzersizler
*Gebeler için hangi egzersizler uygundur?
Adet Görememe (Amenore) Nedir?
ADET GÖREMEME (AMENORE) NEDİR?