Adet Düzensizliği
Reprodüktif dönem dediğimiz doğurlanlık döneminde adet gecikmesinin en sık nedeni gebeliktir. Bunun dışındaki tüm sebepler:
- Yumurtalama (anovulasyon),
- Polikistik over sendromu,
- Harici hormon kullanımı,
- Hormonal nedenler (hipo-hipertiroidi vb),
- Myomlar ,
- Endometrial polipler,
- Rahim duvarı kalınlaşması (endometrial hioerolazi) ,
- Pıhtılaşma bozuklukları,
- Hematolojik nedenler,
- Rahim ağzındaki lezyonlar,
- Enfeksiyonlar adet düzensizliğine neden olabilir.
Ayrıca stress , aşırı egzersiz, aşırı kilo kaybı, mevsim değişikliklerinde de adet düzensizliği görülebilir.
Nasıl Teşhis Konulur?
Bazen pelvik kitleler nedeniyle MR gerekebilir. Hormon tetkikleri, tam kan sayımı, pıhtılaşma faktörleri, tümör markerı istenebilir. Rahim içi patolojilerden şüphelenildiğinde rahim içinden parça alınması gerekebilir. Tüm sonuçlar değerlendirilerek tedaviye yön verilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Adet düzensizliğinin nedenini tespit etmek için kapsamlı bir jinekolojik muayene gerekir. Vaginal muayene ile vajina ve serviks (rahim ağzı) değerlendirilir, smear alınır. Ardından tercihen vaginal ultrason ile rahim değerlendirilir.
Adet ile dökülen endometrium kalınlığı, yapısı incelenir, endometriumda kanamaya neden olabilecek patoloji ( endometrial polip, intrakaviter myom, gebelik, isthmosel ) olup olmadığı incelenir. Rahimin kas tabakası (myometrium) yapısı incelenerek adenomyozis, myoma uteri olup olmadığı değerlendirilir. Yumurtaların yapısı incelenerek polikistik olup olmadığına, çikolata kisti (endometrioma), basit kist ya da komplike kist olup olmadığına bakılır.
Daha Fazla Oku
Bilgilendirici Yazılar
Endometriozis(Çikolata Kisti)
Endometriozis endometrium dokusunun (rahim iç duvarı ) rahim dışı alanlarda yerleşmesidir. Endometriotik odaklar bulundukları yerlerde enflamasyon (yangı ) ya neden olarak adet ağrsısı, pelvik ağrı, ilişki esnasında ağrı ve infertilite (kısırlığa) neden olabilirler. Endometriotik odaklar en sık pelviste, pelviste de en sık yumurtalarda (%67) görülür. Rahimin desteği olan uterosakral bağlar ,fossa ovalis, Douglas boşluğu (rahimin…
Yumurtalık Kistleri ve Tedavileri
Yumurtalıklar rahimin iki yanında bulunan hormon üreten ,yumurta gelişimini sağlayan organlardır. Üreme çağında her ay bazı yumurtalar olgunlaşmak üzere seçilir, gelişir ve en uygun olanı yumurtlama ile atılır. Bu yumurtalar gelişirken bazen içi sıvı dolu kesecikler oluşabilir bunlara yumurta kistleri denir. Yumurtalık kistleri çeşitleri: Folikul kisti; en sık görülen kisttir yumurta gelişip atılmazsa büyüyerek kist oluşturabilir.…
Smear Testi Nedir? Nasıl Yapılır?
Smear testi rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonları ve rahim ağzı kanserini taramada kullanılan bir testtir. İlk ilişkiden 3 yıl sonra veya 21 yaşından sonra yapılmaya başlanır. Üst üste 3 yıl yapılan testin negatif olması durumunda testin arası 3 yıla çıkarılır. HPV denilen rahim ağzı kanserine neden olan virüsün negatif olması durumunda testler arası 5 yıla…
Myoma Uteri Nedir?
Myoma uteri rahimin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. 35 yaş sonrasında %40 sıklıkla görülür.Tek olarak bulunabilecekleri gibi çok sayıda da bulunabilirler. Yarısından azının semptom oluşturduğu düşünülmektedir. Semptomlar bulundukları yere ve büyüklüklerine göre değişir. Gebelikte genellikle büyüme eğilimindedirler ve menapozda küçülürler. Rahimi simetrik olarak büyütebilecekleri gibi asimetrik büyümeye de neden olabilirler. Bazıları kalsifikasyon nedeniyle sert…
Gebeler İçin Egzersizler
*Gebeler için hangi egzersizler uygundur?
Adet Görememe (Amenore) Nedir?
ADET GÖREMEME (AMENORE) NEDİR?