Yumurta Kistleri Çeşitleri

YUMURTALIK KİSTLERİ A’DAN Z’YE
Yumurtalık kistleri iyi huylu ve kötü olabilirler. Büyük çoğunluğu iyi huyludur. İyi huylu olanlar fonksiyonel kist, korpus luteum kisti, çikolata kisti, hemorajik kist olarak sayılabilir.
Folikül kisti: Bir kadının adet siklusu sırasında, bir yumurta hücresi folikül denilen bir kese içinde büyür. Bu kese yumurtalıkların içinde yer alır. Çoğu durumda, bu folikül veya kesesi açılır ve bir yumurta bırakır. Ancak folikül kırılmazsa folikül içindeki sıvı yumurtalık üzerinde kist oluşturabilir.
Korpus Luteum kistleri: Folikül keseleri tipik olarak bir yumurta bıraktıktan sonra çözülür. eğer kese çözülmezse kese içinde ek sıvı gelişebilir ve bu sıvı birikmesi bir corpus luteum kistine neden olur. Korpus luteum kisti gebeliğin erken döneminde gebeliğin devamı için gereklidir.
Çikolata kistleri: endometriozis denen endometrium yani rahim iç duvarı dokusunun farklı yerlerde gelişmesi sonucu oluşan rahatsızlığın bir parçası olarak görülür. Hastaların genellikle kronik pelvik ağrısı vardır. Adetler ağrılı olabilir, hasta ilişki esnasında ağrıdan şikayetçi olabilir. kısırlık nedeniyle başvuran hastalarda endometrioma izlenebilir ancak her endometrioma görülen kadında kısırlık görülür denemez.
Dermoid kist: içinde saç , yağ, tırnak gibi yapılar barındırabilen kistlerdir
Hemorajik kist: yumurtlama sonrası geriye kalan kesede kan birikmesiyle oluşur genellikle kendiliğinden çözünür.

Büyüklüklerine göre farklı şikayetlere neden olabilirler:
Karın ağrsı, sırt ve uyluk ağrısı
Karında şişkinlik
Ağrılı barsak hareketleri
İlişkide ağrı
Adet düzensizliği, lekelenme,
Mide bulantısı
Nasıl tanı konulur?
Çok büyük olanlar fizik muayenede ele gelebilir. Ultrasonla yerleri, büyüklüğü ve hangi kist olduğu tespit edilebilir. BazenMR ile doğrulamak gerekir. Bazı kistlerde tümör markerı denilen kandan ölçülen bazı belirteçler artabilir. Doktorunuz tanı ve tedavi takibi için sizden bu testleri isteyebilir.
Tedavisi nasıl olur? Basit kistler genellikle kendiliğinden kaybolur. 2 adet sonrası ultarson tekrarlanır ve genellikle eridiği görülür. Ancak endometrıoma, dermoid için aynı şey söylenemez. Semptom vermeyen endometriomalar çok büyük değilse takip edilir ya da hastanın şikayeti veya gebelik istemine göre medikal ya da cerrahi tedavi planlanır. Dermoidler semptom verdiğinde cerrahi gerekebilir.