İdrar Kaçırma Tedavisi ve Sebepleri

İDRAR KAÇIRMA
İdrar kaçırma (inkontinans) kontrol edilemeyen idrar tutamama durumudur. Birçok hasta doktorla bu durumu konuşmaktan rahatsızlık duydukları için tedavi alamamaktadır.
İdrar kaçırmayı 3 şekilde olabilir. Stress inkontinans, urge (sıkışma tipi) inkontinans ve karışık inkontinans.
Stress inkontinans: öksürme,gülme, hapşırma, ağrlık kaldırma, koşma gibi durumlarda idrar torbasının basıncı artar ve idrar kaçışı olur.
Urge(sıkışma tipi) inkontinas:aniden gelen ertelenemeyen sıkışma hissiyle beraber idrar kaçırma
Karışık tip inkontinans: iki durumun birden bulunmasıdır.
İdrar kaçırma durumunda uzman görüşü almak önemlidir çünkü tedavi edilmeyen durumlarda enfeksiyonlar, ciltte kızarıklıklar, cinsel fonksiyon bozuklukları görülebilir. Hastanın kendine güveni zamanla azalabilir, kişi toplum içine çıkmak istemeyecek hale gelebilir. Kişinin psikolojisini ve sosyal hayatını etkileyebilir.
Nasıl tanı konur?
Hastanın tibbi özgeçmişi dikkatlice sorgulanır.
Kaç gebelik yaşadınız? Doğum yaptınız mı? Doğumlarınız normal ya da sezaryen mi? Bebeklerin doğum kiloları? Doğum öyküleriniz
Herhangi bir rahatsızlığınız var mı?
Kullandığınız ilaçlar nelerdir?
Sigara,alkol kullanıyor musunuz?
Çay kahve tüketim alışkanlıklarınız nasıldır?
Dışkılama problemleriniz var mı?
Günlük idrar yapama alışkanlığınız sorgulanır
Günde kaç kere tuvalete gidersiniz?
Kaç kere idrar kaçırıyorsunuz?
İdrar kaçırmanız birden sıkışma tarzında olup tuvalete giderken mi oluyor yoksa öksürüp hapşırdığınızda ya da ağır kaldırdığınızda mı oluyor?
İdrarınızı yaptıktan sonra hala sıkışıklık hissediyor musunuz?
Gece tuvalete kalkıyor musunuz?
Fizik muayenede öksürme- ıkınma ile idrar kaçıma olup olmadığına bakılır , idrar kesesi sarkması (sistosel) ,rahim sarkması (desensus uteri) olup oup olmadığı değerlendirilir. Ultrason ile mesane,mesane boynu, rahim, yumurtalıklar değerlendirilir. İdrar tahlili, idrar kültürü, açlık kan şekeri değerlendirilir. Bazen ürodinami, ürolowmetri, sistoskopi gibi ileri incelemeler gerekebilir.
Nasıl tedavi edilir?
Tedaviye başlamadan önce günlük alışkanlıklar değerlendirilir, örneği sıvı alışınız fazla olabilir. Çay,kahve, alkol tüketimi sık idrara çıkamaya neden olabilir. Baharatlı, aşırı tuzlu yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Aşırı kilo ile idrar kaçırma arasında bağ bulunduğundan kilo vermek önerilir. Ayrıca pelvis kaslarını güçlendirmek için özellikle Kegel egzersizi yapılmalıdır.
Sıkışma tipi idrar kaçırmada hastalığın şiddetine göre medikal tedavi başlanabilir stress tipinde ise medikal tedavinin başarısız olduğunda genellikle cerrahi tedavi gerekir.