İdrar Kaçırma Tanı ve Tedavisi
İdrar kaçırma (inkontinans) kontrol edilemeyen idrar tutamama durumudur. Birçok hasta doktorla bu durumu konuşmaktan rahatsızlık duydukları için tedavi alamamaktadır.
İdrar kaçırmayı 3 şekilde olabilir.
- Stress inkontinans,
- Urge (sıkışma tipi) inkontinans ve
- Karışık inkontinans.
1.Stress inkontinans: öksürme,gülme, hapşırma, ağrlık kaldırma, koşma gibi durumlarda idrar torbasının basıncı artar ve idrar kaçışı olur.
2. Urge(sıkışma tipi) inkontinas: aniden gelen ertelenemeyen sıkışma hissiyle beraber idrar kaçırma
3. Karışık tip inkontinans: iki durumun birden bulunmasıdır.
İdrar kaçırma durumunda uzman görüşü almak önemlidir çünkü tedavi edilmeyen durumlarda enfeksiyonlar, ciltte kızarıklıklar, cinsel fonksiyon bozuklukları görülebilir.
Hastanın kendine güveni zamanla azalabilir, kişi toplum içine çıkmak istemeyecek hale gelebilir. Kişinin psikolojisini ve sosyal hayatını etkileyebilir.
İdrar Kaçırma Öykünüz Nedir?
Nasıl Tanı Konur?
Hastanın tibbi özgeçmişi dikkatlice sorgulanır.
Fizik muayenede öksürme- ıkınma ile idrar kaçıma olup olmadığına bakılır , idrar kesesi sarkması (sistosel) ,rahim sarkması (desensus uteri) olup oup olmadığı değerlendirilir. Ultrason ile mesane,mesane boynu, rahim, yumurtalıklar değerlendirilir.
İdrar tahlili, idrar kültürü, açlık kan şekeri değerlendirilir. Bazen ürodinami, ürolowmetri, sistoskopi gibi ileri incelemeler gerekebilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Tedaviye başlamadan önce günlük alışkanlıklar değerlendirilir, örneği sıvı alışınız fazla olabilir. Çay,kahve, alkol tüketimi sık idrara çıkamaya neden olabilir. Baharatlı, aşırı tuzlu yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Aşırı kilo ile idrar kaçırma arasında bağ bulunduğundan kilo vermek önerilir. Ayrıca pelvis kaslarını güçlendirmek için özellikle Kegel egzersizi yapılmalıdır.
Sıkışma tipi idrar kaçırmada hastalığın şiddetine göre medikal tedavi başlanabilir stress tipinde ise medikal tedavinin başarısız olduğunda genellikle cerrahi tedavi gerekir.
Daha Fazla Oku
Bilgilendirici Yazılar
Endometriozis(Çikolata Kisti)
Endometriozis endometrium dokusunun (rahim iç duvarı ) rahim dışı alanlarda yerleşmesidir. Endometriotik odaklar bulundukları yerlerde enflamasyon (yangı ) ya neden olarak adet ağrsısı, pelvik ağrı, ilişki esnasında ağrı ve infertilite (kısırlığa) neden olabilirler. Endometriotik odaklar en sık pelviste, pelviste de en sık yumurtalarda (%67) görülür. Rahimin desteği olan uterosakral bağlar ,fossa ovalis, Douglas boşluğu (rahimin…
Yumurtalık Kistleri ve Tedavileri
Yumurtalıklar rahimin iki yanında bulunan hormon üreten ,yumurta gelişimini sağlayan organlardır. Üreme çağında her ay bazı yumurtalar olgunlaşmak üzere seçilir, gelişir ve en uygun olanı yumurtlama ile atılır. Bu yumurtalar gelişirken bazen içi sıvı dolu kesecikler oluşabilir bunlara yumurta kistleri denir. Yumurtalık kistleri çeşitleri: Folikul kisti; en sık görülen kisttir yumurta gelişip atılmazsa büyüyerek kist oluşturabilir.…
Smear Testi Nedir? Nasıl Yapılır?
Smear testi rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonları ve rahim ağzı kanserini taramada kullanılan bir testtir. İlk ilişkiden 3 yıl sonra veya 21 yaşından sonra yapılmaya başlanır. Üst üste 3 yıl yapılan testin negatif olması durumunda testin arası 3 yıla çıkarılır. HPV denilen rahim ağzı kanserine neden olan virüsün negatif olması durumunda testler arası 5 yıla…
Myoma Uteri Nedir?
Myoma uteri rahimin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. 35 yaş sonrasında %40 sıklıkla görülür.Tek olarak bulunabilecekleri gibi çok sayıda da bulunabilirler. Yarısından azının semptom oluşturduğu düşünülmektedir. Semptomlar bulundukları yere ve büyüklüklerine göre değişir. Gebelikte genellikle büyüme eğilimindedirler ve menapozda küçülürler. Rahimi simetrik olarak büyütebilecekleri gibi asimetrik büyümeye de neden olabilirler. Bazıları kalsifikasyon nedeniyle sert…
Gebeler İçin Egzersizler
*Gebeler için hangi egzersizler uygundur?
Adet Görememe (Amenore) Nedir?
ADET GÖREMEME (AMENORE) NEDİR?